Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szcientológia

2012.08.03

 

A szcientológia az L. Ron Hubbard sci-fi író és (a szcientológia egyház tagjai szerint) filozófus által kidolgozott elképzelések és hitek rendszere. Az 1952-ben életmódjavító filozófiaként indult rendszer fokozatos átalakuláson ment keresztül egy „gyakorlati vallás” irányába. A világon több mint 6000 egyházi szervezet, misszió és kapcsolódó csoport található, követőinek száma a 100 000 és 10 millió közé tehető. A szcientológia vallási gyakorlatot technológiának nevezik, mely a dianetika módszerein alapszik.

Az egyház tanításait és módszereit gyakran bírálják. A világ több országában, így Németországban, Franciaországban, Görögországban állami szinten lépnek fel a szcientológia ellen, Magyarországon nem korlátozzák tevékenységüket.

Szekták - dokumentum film a scientológiáról

 

Szcientológia: elnyomók és elnyomottak

A sorozat első része, ahol megszólal Bonyai Péter

 

"Nem akartam agytalan robot lenni"

Szcientológia: Elnyomók és elnyomottak című sorozat második része,   

  

Míg végül semmid sem marad

Az igaz történet egy német családról szól, akiket prédaként ölel át és fon be egy magát vallásnak hirdető csoportosulás, a szcientológiai egyház. A kényes témának számító filmet titokban forgatták, mert az alkotók tartottak a szcientológusok támadásaitól. A német közszolgálati televízióban való bemutatása óta azonban csak fokozódnak a film körüli feszültségek, botrányok. A németországi szcientológusok szerint a tévéfilm a türelmetlenség és a diszkrimináció légkörét alakítja ki egy vallási közösség ellen".

 

A szcientológia magyar vezetőinek

  

L. Ron Hubbard titkos élete

Hubbard valójában kóros meseszövésben, mániás és depresszív elmebajban, és paranoiában, és üldözési mániában szenvedett. Miközben az egyház az emberiség megváltójának állította be magát és tanait, a homoszexualitást pedig aberrációnak tartja, addig Hubbard gyűlölte az embereket, egyetlen fia Quentin Hubbard pedig homoszexuális volt.
Quentint egy csendes fiúnak ismerték, apja tanai teljesen hidegen hagyták. Később Hubbard egyik lánya pedig az apja egyháza ellen fordult. Quentin csak egyszerűen pilóta szeretett volna lenni, Hubbard viszont az egyház második emberének akarta látni. Fia iránti diktatórikus elvárásai odáig vezetettek, hogy a fia először öngyilkosságot kísérelt meg, majd rá két évre sikerült is neki. Hubbard más gyerekeivel sem bánt különben, egy 4 és fél éves kisfiút bezáratott egy hajó horgonylánc ládájába 48 órára, mely tele volt vízzel, hínárral és nagyon büdös. A kisfiút ez idő alatt enni kapott, de wc-re nem engedte el. Így a 48 órát végig sírta, és azt saját székletében és vizeletében fetrengve volt kénytelen eltölteni.
Hubbard teljesen tudatában volt annak, hogy amiről papol, az hatalmas baromság, de naiv, megtévesztett embereken át csak úgy dőlt a pénz az egyházához, ami nagy megelégedéssel töltötte el. Sokan viszont közönséges csalóként jellemezték, ezért bírálói elől a híveivel hajóra szállt és egy darabig a tengeren élt. Majd később Floridában a szárazföldre költözött. A hatóságok itt csak hamar perbe fogták, Hubbardot börtönbüntetésre ítélték, csalásért, fekete mágiáért és kémkedésért. De az FBI elől Hubbard megszökött, és az amerikai hegyekben kezdett el bujkálni. Ekkor az a Hubbard, aki névleg másokon és az egész világon akart segíteni, mély depresszióba süllyedt és üldözési mániája teljesen maga alá temette. Annyira elhagyta és elhanyagolta magát, hogy szakállat és ujjain karmokat növesztett. Éppen egy istállóban bújt el, amikor a szomszéd véletlenül ráakadt Hubbardra, és Hubbardot meglátva, sikoltozva kirohant onnan. Hubbard halála viszont nagyon rosszul jött a szektájának. Ezért ki kellet gyorsan találni valamit. Így azt mondták, hogy Hubbard nem halt meg, csak eltávozott, hogy a fejlődésben a következő, a egyház által úgynevezett OT szint még magasabb fokára jutva.
Az Szcientológiai Egyházat a világ egyre több országában tiltják be destrúktívnak itélve tevékenységüket és világméretű tiltakozó mozgalom indult ellenük.

Ez a film bemutatja L. Ron Hubbard-nak, a Szcientológiai Egyház alapítójának a valós életét, melyet az egyház saját hívei elől is gondosan eltitkol. 

 

 

 

 

 

torekveseink.jpg

 

 

A mappában található képek előnézete Idézetek

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

válasz

(András, 2013.08.24 16:15)

Engem azért elgondolkodtat, hogy mennyire lehet hiteles vki, ha még az adott terület nevét sem képes helyesen leírni... Az egyházat/vallást nem scientológiának hívják, hanem szcientológiának vagy angolul scientology-nak . De nyilván olyan sok anyagot áttanulmányozott a témáról...