Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.02.16

Az Újvilág felé!

Titanicon ülünk!

…és már megvolt a jéghegy!

A Kapitányunk tudja, hogy menthetetlen a hajó, de az utasok felé kiadott közleményében azt állítja, hogy nehézségek árán ugyan, de Ő és legénysége majd megoldják a problémát és mindenki a lehető legnagyobb biztonságban van.

 Az első osztályon utazók a bálteremben vannak. Csillognak az ékszerek, a hölgyek gyönyörű ruhákban, a zenekar vidám zenét játszik. A kiszolgáló személyzet sürög-forog, s hordja az asztalokra mi szem-szájnak ingere.

Az alsóbb szinteken szerényebb környezetben múlatják az emberek az időt. Olvassák a Blikket, horoszkópot készíttetnek, nézik a TV-t, és hangosan vitatkoznak a fociról, politikáról, a villalakókról, meg, hogy melyik okostelefon a jobb. Hallották a Kapitány üzenetét, de már annyi mindent hallottak, meg különben is, tegye mindenki a dolgát. A tragédiák mindig máshol történnek…

Még lejjebb, csend van. Már nincs csillogás, nevetés. A kajütökben pár energiatakarékos izzó sárgás fénye mellett üldögélnek a kopott ruházatú emberek. Csendesen beszélgetnek, némelyik imádkozik, tudják, nem tehetnek semmit.

A legalsó szinten a legszegényebbek vannak összezsúfolva. Ök. a jegyüket sem tudták kifizetni. Pénz helyett a lelküket adták el, hogy a hajón lehessenek.

A gépházban serényen dolgoznak, némelyek rakják a kazánokat, mások a szivattyúkat kezelik. De a jéghegy ütötte nyílás túl nagy, és rohamosan emelkedik a víz. Hamarosan eléri a kritikus szintet és elkerülhetetlenül meg fog billeni a hajó. Ők is tudják, hogy nincs remény, hogy itt lassan vége az útnak, de a kapcsolat a hajóhíddal már nem működik. .

Egy tiszt javában készíti a menekítési tervet. Az első osztályon utazóknak természetesen kell hely. Ők értékes emberek. Az alsóbb szintekről, azonban már válogatni kell. Gyerekek, nők, idősek? Már ők is többen vannak mint amennyi hely maradt. Majd az erősebb…  A többi? Nincs mit tenni. Maradnak! 

Az utolsó csónak meg kell a Kapitánynak, a tiszteknek, meg persze a leghűségesebb matrózoknak, akik majd húzzák az evezőket, meg fejbe verik a csónakba kapaszkodókat.

A Titanicon ülünk!  …és már megvolt a jéghegy!

Juhász Zoltán

f_l-elem.jpg

 

 

A mappában található képek előnézete Hangulatban

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.